W związku z planowaną modernizacją magazynu i systemów zarządzania nim, wyprzedajemy stany magazynowe przedstawione na poniższych zdjęciach

Napędy i pneumatyka

Łożyska i oprawy

Rolki, taśmy i łańcuchy

Stopki i koła

Elementy handlowe

Linia patroszenia drobiu jest sekcją ubojni gdzie ubite i oskubane tuszki pozbawiane są wnętrzności, aby zostać przygotowanymi do schłodzenia i podzielenia. Postęp technologiczny oraz rosnące koszty zatrudnienia powodują, że coraz więcej zakładów decyduje się na modernizację tej sekcji ubojni, a producenci automatów patroszących wprowadzają kolejne zmiany dla redukcji etatów i poprawy jakości patroszenia.

Myślisz o poprawie procesów w linii patroszenia drobiu? Zastanawiasz się nad dodaniem nowych produktów do swojej oferty? A może planujesz budować nowy zakład.

Niezależnie czy rozważasz modernizację całej linii patroszenia, czy wymianę bądź gruntowny serwis jednej z maszyn, warto przed podjęciem decyzji sięgnąć po poradę eksperta.

Dlaczego modernizować linię patroszenia drobiu?

Czasem może się nawet okazać, że warto poprawić proces, mimo iż wszystko zdaje się działać, a powodów może być wiele.

  • potrzeba wymiany zużytych lub awaryjnych maszyn na nowe
  • możliwość poprawy zyskowności procesu jak np. % uzysk podrobów
  • szansa wdrożenia oszczędności, np. etatów, prądu lub wody
  • potencjał poprawy jakości poszczególnych operacji
  • chęć poprawy warunków sanitarnych

Deficyt miejsca w stosunku do potrzeb w hali patroszenia to dla nas żaden problem.

„Nie ma takiej ubojni, której nie jesteśmy w stanie wyposażyć”

– to powiedzenie które funkcjonuje wśród najbardziej wymagających z naszych klientów.

Linia patroszenia MEYN

Polecamy automaty do patroszenia drobiu lidera branży- MEYN sp. z o. o. [LINK] Automaty do patroszenia MEYN zapewniają najlepszą jakość patroszenia. Wieloletnia współpraca UNIMASZ oraz MEYN pozwoliła nam wypracować schemat sprawnych instalacji automatów to dzielenia. Skorzystają na niej Państwo podwójnie, dzięki atrakcyjnym propozycjom rabatowania na wyposażenie MEYN, jakie jesteśmy w stanie zaoferować realizując projekt wspólnie z naszym partnerem. 

Systemy dzielenia MEYN dostępne są w kilku wariantach, zależnie od Państwa celów i pożądanych rezultatów.

Obejmują one szeroką gamę od urządzeń prostych i bardzo kompaktowych, obsługujących ograniczoną różnorodność produktów i nie wymagających wsparcia PLC ani komputera do zarządzania procesem, po automatycznie sterowane systemy mogące być skonfigurowane pod wiele rozmiarów tuszek i pracować przy wysokich prędkościach.

Wspólnie z MEYN pomagamy dobrać konfigurację najlepiej spełniającą wymagania Państwa procesu.

Automaty do patroszenia w ofercie MEYN

Oferta dostosowana do potrzeb

Linia patroszenia MEYN, zależnie od Państwa celów i pożądanych rezultatów, może być skompletowana, z wykorzystaniem różnych wariantów urządzeń.

Obejmują one szeroką gamę rozwiązań od urządzeń prostych i bardzo kompaktowych, obsługujących ograniczoną różnorodność produktów i nie wymagających wsparcia PLC ani komputera do zarządzania procesem, po automatycznie sterowane systemy obsługujące wiele rozmiarów tuszek przy wysokich prędkościach działania.

Wspólnie z MEYN pomagamy dobrać konfigurację najlepiej spełniającą wymagania Państwa procesu.

W UNIMASZ wykonujemy nie tylko pojedyncze maszyny i urządzenia.

Nasza oferta to również kompletne instalacje i modernizacje systemów dla ubojni drobiu; rozładunku, uboju, patroszenia, schładzania, dzielenia oraz wyposażenie towarzyszące. Układ urządzeń planujemy tak aby jak najwydajniej wykorzystać dostępne miejsce i spełnić wszystkie Państwa oczekiwania.

Stosujemy automaty do patroszenia i dzielenia od naszego partnera Meyn B.V– najbardziej popularne rozwiązanie w Polsce, oferujące najlepszą jakość operacji na rynku.

Oferujemy pełne wsparcie, od projektu, przez produkcję i montaż aż do serwisu.

Nasza technologia pozwala na wyposażenie zakładów drobiarskich o wydajnościach w zakresie od 500 do 15000 szt./h.

Posiadamy 30 lat wiedzy i doświadczenia w pracy z: brojlerem, kurą, kaczką, gęsią, indykiem.

Przez ten czas projekty wyposażenia lub modernizacji całych ubojni bądź ich sekcji wielokrotnie powierzali nam:

Sternik 2023- trzecia edycja konkursu organizowanego przez Bank Gospodarstwa Krajowego

„Sternik to projekt, który powstał by inspirować, by tworzyć przestrzeń do wymiany myśli, kreowania i propagowania skutecznych rozwiązań – na miarę tych burzliwych czasów”.- Warmińsko-Mazurski Urząd Wojewódzki w Olsztynie

Konkurs nagradza tych, którzy w burzliwych czasach planują długoterminowo i potrafią patrzeć za horyzont, nie bojąc się przy tym podejmowania ryzyka i często trudnych decyzji.

Serdecznie dziękujemy za wyrazy uznania dla naszej pracy. To dla nas powód do dalszego rozwoju i kontynuowania inicjatyw na rzecz regionu.

Wręczenie statuetki prezesowi firmy- Stanisławowi Jankowskiemu

odbyło się na uroczystej gali wieńczącej rozstrzygnięcie konkursu i wręczenie nagród.

 

1 miejsce

w kategorii Sternik Inwestycji

w roku 2023

 

Wyróżnienie

w kategorii Sternik Eksportu

w roku 2023

 

 

Pełną relację z wydarzenia znajdą Państwo tutaj

Rozładunek szufladowy drobiu polega na przyjęciu kontenera z szufladami pełnymi żywca,

podaniu tych szuflad jedna za drugą do strefy zawieszania ptaków na strzemiona,

wymyciu i dezynfekcji zarówno szuflad jak i kontenera

i zapełnieniu kontenera pustymi szufladami aby zewakuować go z powrotem do ciężarówki.

Linia rozładunku szufladowego drobiu od UNIMASZ’u może być montowana w ubojniach o małej przestrzeni rozładunkowej.

Opis rozwiązania:

1. Proces rozładunku rozpoczyna umieszczenie na transporterze załadowczym, z użyciem wózka widłowego, kontenera (w wersji z desztaplatorem- 2 kontenerów na sobie) z pełnymi szufladami. Transporter przyjmujący wyposażony jest w system detekcji zapewniający prawidłowość wykrycia kontenera i możliwość sterowania transporterem z wózka widłowego

2. Kolejne następuje desztaplowanie szuflad, czyli wysuwanie po jednym poziomie szuflad z kontenera na przenośnik łańcuchowy podający szuflady do strefy zawieszania na strzemiona.

3. Opróżniony z szuflad kontener trafia kolejno do kąpieli wodnej, myjki kontenerów po czym do stacji dezynfekcji.

4. Puste szuflady są obracane dnem do góry, namaczane a następnie myte.                                        Czyste szuflady są obracane z powrotem dnem do dołu.

5. Czyste szuflady są wsuwane do kontenera w kolumnach przez tzw. sztaplator.

6. Całość wózek widłowy pobiera z transportera wyładowczego, aby załadować kontener na naczepę, skąd ruszy po kolejną partię drobiu do uboju.

Maszyny składające się na rozładunek szufladowy drobiu:

  • 1. Transporter załadowczy, przyjmujący pełne kontenery z wózka widłowego
  • 2. (Opcjonalnie) transporter z obrotnicą 90°, instalowany w małych halach, ułatwiając załadunek kontenerów wózkiem
  • 3. Transportery transportujące kontenery przez kolejne etapy
  • (Opcjonalnie) desztaplator kontenerów, pozwalający operatorowi zestawiać 2 kontenery na raz
  • 4. Desztaplator pojemników połączony z transporterem kontenerów
  • Linia obsługi pojemników
    • 5. Transportery pojemników odporne na trudne środowisko pracy
    • 6. Stanowisko zawieszania drobiu na strzemiona
    • 7. Obrotnica pojemników dnem do góry dla ułatwienia wypłukania zanieczyszczeń
    • 8. Wanna namaczania z sitem łukowym ułatwiająca późniejsze usunięcie zanieczyszczeń w myjce
    • 9. Myjka pojemników E2- zwyczajowo 1 myjąca wstępnie i 2 doczyszczające. Każda z myjek posiada własne sito łukowe pozwalające gospodarować wodą w obiegu zamkniętym.
    • 10. Obrotnica pojemników dnem do dołu
    • 11. Stacja dezynfekcji pojemników
  • 12. Myjnia kontenerów z separatorem; dostępne są separator łukowy i bębnowy (widoczny)
  • 13. Bramki, kolejno spłukująca czystą wodą i dezynfekująca kontenery.
  • 14. Automatyczna sztaplarka pojemników, wsuwająca je z powrotem do kontenera
  • 15. (Opcjonalnie) transporter z obrotnicą 90°, instalowany w małych halach, ułatwiając odbiór kontenerów wózkiem
  • 16. Transporter odbiorczy z którego pobierane są czyste kontenery, gotowe do załadunku na ciężarówkę

Rozładunek szufladowy drobiu – Dane techniczne:

Wydajność maksymalna8 000 szt./h
Obsługiwane rodzaje drobiukurczak, kaczka, gęś, kura
Obsługiwane kontenery4ro i 5cio poziomowe
Pojemność szuflady60 kg

Rozładunek szufladowy drobiu- test instalacji

Rozładunek kontenerów 4 poziomowych z 3 szufladami na każdym poziomie

Rozładunek szufladowy drobiu – zalety:

Linia szufladowego rozładunku, została zaprojektowana i wykonana, w celu poprawy warunków pracy obsługi strefy przyjęcia żywca drobiowego, podniesienia automatyzacji oraz wydajności tego procesu jak i zmniejszenia uszkodzeń drobiu podczas transportu do strefy zawieszania.

Linię dostosowujemy zarówno do kontenerów cztero i pięcio-poziomowych z szufladami transportującymi kurczaka, kurę, kaczkę oraz gęś. Jedna szuflada może zawierać aż do 60kg masy żywca.

W rozwiązaniu UNIMASZ’u praca przebiega płynnie i bezpiecznie. Instalacja sterowana jest z głównego pulpitu, który na bieżąco monitoruję pracę maszyn składających się na rozładunek.

System obsługi kontenerów

Warto wybrać rozładunek szufladowy drobiu od UNIMASZ

Rozładunek szufladowy drobiu jest idealnym rozwiązaniem dla ubojni średniej wydajności, będąc kompromisem między prostym systemem klatkowym dla mniejszych zakładów a systemem całych kontenerów dla największych ubojni osiągających +12 000 sztuk na godzinę.

Windowy rozładunek indyka

Dlaczego wybrać naszą innowację?

Rozładunek indyków w ubojniach stanowi pierwszy etap procesu produkcji mięsa.

Tradycyjnie przeprowadza się go kolejnymi poziomami, z koniecznością przechodzenia pracowników na coraz wyższe rampy.

 

Dlatego mamy zaszczyt zaprezentować półautomatyczny system UNIMASZ’u,

 

który skraca czas rozładunku kolejnych ciężarówek, zwiększając wydajność zawieszania oraz poprawiając ergonomię pracy.

Windowy rozładunek indyka – budowa i działanie

Windowy rozładunek indyka składa się z podestów opartych na zsynchronizowanych ze sobą podnośnikach kolumnowych.

Unoszą i opuszczają one pracowników wraz z trasą linii ubojowej do kolejnych poziomów klatek.

Umożliwia to zawieszanie całej ciężarówki z jednego stanowiska, bez konieczności jej przestawiania, poprawiając tym samym wydajność i ergonomię pracy, a także zaoszczędzając wiele miejsca.

Windowy rozładunek indyka- 2 warianty

Instalacja może być wykonana w wersji jednostronnej lub dwustronnej. W zależności od wersji, składa się z 1 lub 2 platform zamontowanych na łańcuchowych podnośnikach kolumnowych, o długości naczepy ciężarówki każda. W wersji dwustronnej cała naczepa rozładowywana jest bez konieczności przesuwania i obracania jej.

Platforma rozładunku pracuje w zakresie wysokości od 720mm do maksymalnie 2450mm.

 

Zalety systemu rozładunku indyków Unimasz

Kompaktowy rozmiar– System nie zajmuje wiele miejsca i może być łatwo zamontowany w niemal każdej ubojni.

Wydajność i redukcja kosztów– instalacja skraca czas pracy tracony na przestawianie naczepy i przechodzenie między poziomami

Ergonomia pracy – pracownicy nie schylają i nie sięgają po indyka podczas zawieszania

Bezpieczeństwo– wbudowany system kontroli obciążenia zapobiega podnoszeniu platformy w czasie pracy

Prostota obsługi– sterowanie systemem sprowadza się do opuszczania i podnoszenia platform

Warto wybrać windowy rozładunek indyka od UNIMASZ

Nasz autorski projekt to nie tylko innowacja w procesie rozładunku indyków.

Wybierając Unimasz, zyskasz wsparcie eksperta wyposażania i modernizacji ubojni drobiu z ponad 30 letnim doświadczeniem, rozpoczynające się od konfiguracji i trwające długo po rozruchu.

Linia uboju drobiu to instalacja realizująca cały proces uboju, od głuszenia do odcięcia tuszki bądź przewieszenia jej na linię patroszenia.

 

Kolejno wykonywane na linii ubojowej operacje to:

Linia uboju drobiu zawiera następujące maszyny:

Oraz:

Dlaczego modernizować linię uboju drobiu?

Niezależnie czy rozważasz modernizację całej linii uboju drobiu, czy wymianę bądź gruntowny serwis jednej z maszyn, warto przed podjęciem decyzji sięgnąć po poradę eksperta.

Czasem może się nawet okazać, że warto poprawić proces, mimo iż wszystko zdaje się działać.    Powodów do modernizacji może być wiele:

 

  • potrzeba wymiany zużytych lub awaryjnych maszyn na nowe
  • możliwość poprawy parametrów procesu jak np. stopień oparzenia lub doskubania kurczaka
  • szansa wdrożenia oszczędności, np. prądu lub wody
  • potencjał poprawienia zyskowności obszaru poprzez np. nową wannę wykrwawiania
  • chęć poprawy warunków sanitarnych

Linia uboju drobiu – Dane techniczne:

Zakres wydajnościDo 12 000 szt. kurczaka na godzinę
Zapotrzebowanie mocyZależny od pożądanej wydajności*
Rozmiar linii ubojowejZależny od pożądanej wydajności*

*Wyższe wydajności wymagają więcej skubarek, dłuższej wanny wykrwawiania i oparzalnika  

Linia uboju drobiu- dlaczego realizować ten projekt z nami?

W UNIMASZ wykonujemy nie tylko pojedyncze maszyny i urządzenia.

Nasza oferta to również kompletne instalacje i modernizacje systemów rozładunku oraz linii; uboju drobiu, patroszenia, schładzania  oraz dzielenia z wyposażeniem towarzyszącym.

Stosujemy automaty do patroszenia i dzielenia od naszego partnera Meyn B.V- najbardziej popularne rozwiązanie w Polsce

Oferujemy pełne wsparcie, od produkcji po montaż aż do serwisu.

Nasza technologia pozwala na wyposażenie zakładów drobiarskich o wydajnościach w zakresie od 500 do 15000 szt./h.

Posiadamy 30 lat wiedzy i doświadczenia w pracy z: brojlerem, kurą, kaczką, gęsią, indykiem.

Hala schładzania tuszek zbija ich temperaturę po procesach uboju i patroszenia, do wartości pozwalającej na ich powtarzalny podział na elementy w procesie rozbioru.

Schładzanie powietrzne można łączyć ze schładzaniem wodnym w przypadku np. niewystarczającej ilości miejsca na halę schładzania zdolną wychłodzić tuszkę do pożądanej temperatury.

Opis:

Łapy umieszczane są na strzemionach za pomocą przewieszacza lub zawieszane są ręcznie.

Tuszki jadą na trasie schładzania przez określony czas, poczynając od najniższego poziomu, gdyż na początku schładzania skapuje z nich najwięcej wody.

Na końcu hali schładzania znajduje się wyczpeiacz mechaniczny lub kolejny przewieszacz, dostosowany do połączenia strzemion chłodniczych z tymi do dzielenia tuszki.

Oferujemy przewieszacze naszego partnera MEYN sp. z o. o. , który jest globalnym liderem urządzeń dla ubojni drobiu, pozwalających uzyskać najwyższą jakość przewieszania na rynku.

Konstrukcja nośna trasy strzemion musi być w stanie utrzymać całą instalację i być odporna na obciążenia i drgania pochodzące z zapełnionej tuszkami trasy strzemion.

Stosujemy w tym celu dwuteowniki w wariantach łączenia spawanym oraz skręcanym. Wymiary dwuteowników dobieramy indywidualnie zależnie od konfiguracji linii.

Przerabiamy również posiadane już przez Państwa konstrukcje wsporcze.

Przykładowa konstrukcja wsporcza 3-poziomowa

Oferujemy hale schładzania ze strzemionami w wariantach zarówno pojedynczym jak i podwójnym.

Strzemiona jednostronne

Strzemiona dwustronne

Hala schładzania tuszki – Dane techniczne:

Czas chłodzenia tuszkizależny od długości i prędkości linii
Maksymalna długość linii4 km
Odstępy między poziomamimin. 1,52 m
Materiał trasy1.403
Materiał strzemiondedykowane tworzywo sztuczne

Hala schładzania tuszki- zalety:

Sprawdzone rozwiązania – hale schładzania tuszki produkcji UNIMASZ’u są najpowszechniejszym rozwiązaniem tego typu na polskim rynku.

Sprawny i szybki serwis – oraz dostęp do części zamiennych, dzięki wieloletniemu partnerstwu z producentem wózków i strzemion schładzalniczych.

Elastyczność parametrów– konfigurację linii schładzania nasz ekspert dobiera pod Państwa oczekiwania oraz dostępną powierzchnię.

Niska wilgotność tuszki – schładzanie powietrzne nie powoduje nasiąkania mięsa wodą.

Trwałość – konstrukcja wykonana jest w całości ze stali nierdzewnej – trwałej i odpornej na działanie silnych środków czyszczących.

Hala schładzania tuszki- przykładowe realizacje

Dlaczego wybrać halę schładzania tuszki od UNIMASZ’u ?

Produkcja komponentów hali schładzania tuszki oraz ich montaż to zagadnienie które mamy w małym palcu. Dzięki temu jesteśmy w stanie oferować je w konkurencyjnej cenie z imponującym czasem produkcji i montażu.

Kupując u nas łańcuch ze strzemionami wspierasz miejsca pracy dla osób z niepełnosprawnościami, ponieważ to właśnie one są odpowiedzialne za montaż tego produktu.

Wybierając Unimasz, zyskasz wsparcie eksperta wyposażania i modernizacji ubojni drobiu z ponad 30 letnim doświadczeniem, od doboru konfiguracji po rozruch i utrzymanie.

Hala dzielenia drobiu jest sekcją ubojni gdzie wypatroszone i schłodzone tuszki dzielone są na elementy handlowe. Postęp technologiczny oraz rosnące koszty zatrudnienia powodują, że coraz więcej zakładów decyduje się na modernizację tej sekcji ubojni, a producenci automatów dzielących prowadzą nieustanny wyścig zbrojeń o największe wydajności oraz uzysk.

Myślisz o poprawie procesów w hali dzielenia drobiu? Zastanawiasz się nad dodaniem nowych produktów do swojej oferty? A może planujesz budować nowy zakład.

Niezależnie czy rozważasz modernizację całej hali dzielenia drobiu, czy wymianę bądź gruntowny serwis jednej z maszyn, warto przed podjęciem decyzji sięgnąć po poradę eksperta.

Dlaczego modernizować halę dzielenia drobiu?

Czasem może się nawet okazać, że warto poprawić proces, mimo iż wszystko zdaje się działać, a powodów może być wiele.

  • potrzeba wymiany zużytych lub awaryjnych maszyn na nowe
  • możliwość poprawy zyskowności procesu jak np. % uzysk mięsa z modułu tnącego
  • szansa wdrożenia oszczędności, np. etatów, prądu lub wody
  • potencjał dodania nie produkowanych wcześniej asortymentów do oferty
  • chęć poprawy warunków sanitarnych

Deficyt miejsca w stosunku do potrzeb w hali dzielenia to dla nas żaden problem.

„Nie ma takiej ubojni, której nie jesteśmy w stanie wyposażyć w logistykę”

– to powiedzenie które funkcjonuje wśród najbardziej wymagających z naszych klientów.

Automaty dzielące MEYN

Polecamy automaty do dzielenia drobiu lidera branży- MEYN sp. z o. o. [LINK] Automaty do dzielenia MEYN zapewniają największy uzysk z dzielenia elementów. Wieloletnia współpraca UNIMASZ oraz MEYN pozwoliła nam wypracować schemat sprawnych instalacji automatów to dzielenia. Skorzystają na niej Państwo podwójnie, dzięki atrakcyjnym propozycjom rabatowania na wyposażenie MEYN, jakie jesteśmy w stanie zaoferować realizując projekt wspólnie z naszym partnerem. 

Njanowsza linia dzielenia MEYN – Physic Plus M 3.0

Oferta dostosowana do potrzeb

Systemy dzielenia MEYN dostępne są w kilku wariantach, zależnie od Państwa celów i pożądanych rezultatów.

Obejmują one gamę od urządzeń prostych i bardzo kompaktowych, obsługujących ograniczoną różnorodność produktów i nie wymagających wsparcia PLC ani komputera do zarządzania procesem, po systemy generujące jednocześnie szeroką gamę produktów przy wysokich prędkościach działania.

Wspólnie z MEYN pomagamy dobrać konfigurację najlepiej spełniającą wymagania Państwa procesu.

Posiadamy również doświadczenie w instalacji automatów innych producentów.

Zakłady uboju żywca i przetwórstwa mięs wyposażamy i modernizujemy od 30 lat.

Przez ten czas projekty wyposażenia lub modernizacji sekcji dzielenia mięsa oraz całych ubojni wielokrotnie powierzali nam:

W UNIMASZ’u sprzedajemy nie tylko maszyny i urządzenia.

Nasza oferta to przede wszystkim kompletne/kompleksowe rozwiązania; linia dzielenia, schładzania , patroszenia, uboju drobiu oraz pakowania i magazynowania

Oferujemy własne projekty logistyki w których mają Państwo nasze pełne wsparcie, od projektu przez produkcję po montaż aż do serwisu. Na korzystnych warunkach modernizujemy wyposażone wcześniej przez nas hale.

Nasza technologia pozwala na wyposażenie zakładów drobiarskich o wydajnościach w zakresie od 500 do 12000 szt./h.

Posiadamy wiedzę oraz praktykę w pracy z: brojlerem, kurą, kaczką, gęsią, indykiem.

Dlaczego warto modernizować halę dzielenia z UNIMASZ ?

W naszych halach do dzielenia instalujemy urządzenia MEYN, które oferują najlepszą jakość cięcia automatycznego na rynku. Układ planujemy tak aby jak najwydajniej wykorzystać dostępne miejsce i spełnić wszystkie Państwa oczekiwania związane z modernizacją.

Wybierając Unimasz, zyskacie Państwo wsparcie eksperta wyposażania i modernizacji ubojni drobiu z ponad 30 letnim doświadczeniem, rozpoczynające się od konfiguracji i trwające długo po rozruchu.

Ślimakowy schładzalnik tuszek zbija ich temperaturę po procesach uboju i patroszenia do wartości pozwalającej na ich powtarzalne dzielenie na automatach tnących.

Dla przyspieszenia procesu schładzania do wody można dosypywać lodu.

Opis:

Tuszki wpadają do schładzalnika w miejscu zasilania obudowanym koszem zsypowym (1) zapobiegającym ich wypadaniem poza wannę (2)

Ruch tuszek w schładzalniku realizowany jest ślimakiem (3) napędzanym motoreduktorem.

Ślimak zakończony jest potrójnym ażurowym piórem (4) minimalizującym ilość wypychanej wraz z porcją tuszek wody.

Standardowym wyposażeniem jest instalacja napowietrzająca (5) , która umożliwia penetrację wody w głąb tuszki.

Dla utrzymania niskiej temperatury można stosować ciągłe dolewanie zimnej wody na końcu wanny. Wówczas zmiana woda przepływa do cieplejszych stref.

Oferujemy technologię glikolowego płaszcza chłodniczego działającego na zasadzie wymiennika ciepła, ułatwiającego utrzymanie temperatury wewnątrz zbiornika. Koryto schładzalnika wykonano z walcowanej blachy do której przymocowano wzmocnienia. Korpus schładzalnika podparty jest na stopkach, o regulowanej wysokości.

Schemat działania schładzalnika tuszek

Schładzalnik tuszek – Dane techniczne:

Wydajnośćdostosowana do wydajności ubojni
Długość robocza6m/ 9m/ 12m/ indywidualna*
Średnica robocza ślimaka2,1 m
Moc napędu ślimaka1 x 0,55kW
Moc napędu napowietrzania1 x 0,69kW

*Produkujemy schładzalniki indywidualnie pod wydajność linii technologicznej.

Konfiguracja wielu schładzalników dla wydajności 12000 sztuk na godzinę

Schładzalnik tuszek drobiowych – zalety:

Oszczędność energii – pióra ażurowe minimalizują ilość chłodnej wody wypychanej ze schładzalnika wraz z porcją tuszek.

Elastyczność parametrów– regulowana prędkość obrotowa ślimaka umożliwia dostosowanie pracy schładzalnika do pożądanych parametrów schłodzenia oraz wydajności.

Równomiernie schłodzenie– utrzymanie stałej temperatury cieczy osiągane jest dzięki dolewaniu chłodnej wody blisko końca wanny schładzalnika.

Trwałość – konstrukcja wykonana jest w całości ze stali nierdzewnej – trwałej i odpornej na działanie silnych środków czyszczących.

Dlaczego warto wybrać schładzalnik tuszek od UNIMASZ?

Nasz schładzalnik tuszek jest rozwiązaniem, spełniającym restrykcyjne normy UE i będącym długotrwałą i solidną konstrukcją na długie lata

Wybierając Unimasz, zyskasz wsparcie eksperta wyposażania i modernizacji ubojni drobiu z ponad 30 letnim doświadczeniem, od doboru konfiguracji po rozruch i utrzymanie.

Linia filetowania drobiu pozwala w wygodny sposób odcinać filet oraz pozostałości mięsa od tub drobiowych osadzonych na stożkach.

Urządzenie może być wykonane w konfiguracjach do filetowania wszystkich rodzajów drobiu.

Opis:

Wstępnie podzielone/ pozbawione nóg i skrzydeł tuby nasadza się na tworzywowe stożki osadzone na przenośniku płytkowym.

Krawędzie płytek przenośnika podtrzymywane są dodatkowo bocznymi prowadnicami taśmy w celu podwyższenia stabilności stożków podczas wykonywania cięć.

Prędkość linii jest płynnie regulowana i można ją dostosować do chwilowych potrzeb.

Długość linii zależna jest od wydajności (ilości stanowisk) a także od konfiguracji hali dzielenia.

Linia filetowania w standardzie wyposażona jest w blaty do doczyszczania fileta i elementów mięsa, mogące służyć również do czynności pomocniczych.

Na końcu linii porcja rosołowa zdejmowana jest automatycznie.

Zakres przeprowadzanych operacji:

– zakładanie tuby

– nacinanie i zdejmowanie skóry

– nacinanie fileta i polędwicy

– zrywanie fileta i polędwicy

Linia filetowania – Dane techniczne:

Długość całkowitazależna od wydajności
Szerokość całkowita0,6 m
Wysokość całkowita1,3 m
Masa całkowita600 kg
Moc napędu1 x 0,75kW

Linia filetowania drobiu – zalety:

Powtarzalność operacji– stożki na których umieszczone są tuby, umożliwiają pracownikom wykonywanie operacji cięcia i zrywania precyzyjnie, szybko i w powtarzalny sposób.

Jednostajne tempo pracy- wymuszane jest przez stałą prędkość obrotową napędu linii.

Ekonomiczność– będąc prostszą od wysoce zautomatyzowanych systemów, linia filetowania jest od nich również znacznie tańsza, czyniąc to rozwiązaniem odpowiednim dla ubojni małych i tych, zmagających się z ograniczonym budżetem.

Elastyczny rozmiar- w odróżnieniu do automatów do filetowania wymiar linii można dostosować do indywidualnych potrzeb i możliwości przestrzennych.

Prostota– przekłada się na łatwość obsługi i utrzymania czystości.

Jak osiągnąć maksimum wydajności linii, czyli:

Podwójna linia filetowania drobiu z odbiorem elementów od UNIMASZ'u

Dodatkowym ułatwieniem w procesie rozbioru drobiu jest podstawiony za linią dzielenia przenośnik taśmowy, odbierający obrobione filety.

Pozwala on ograniczyć czynności pracownika, związane z ewakuacją pełnej skrzyni i wynikającej z tego przerwy w filetowaniu.

Praca z pełnymi fileta skrzynkami E2 wymaga ponadto obrotu tułowia i podnoszenia ciężaru, czyniąc pracę znacznie mniej ergonomiczną.

Dlaczego warto wybrać linę filetowania od UNIMASZ’u ?

Nasza linia filetowania jest sprawdzonym wielokrotnie przez naszych klientów rozwiązaniem, którego konfigurację można dostosować do indywidualnych potrzeb.

Wybierając Unimasz, zyskasz wsparcie eksperta wyposażania i modernizacji ubojni drobiu z ponad 30 letnim doświadczeniem, rozpoczynające się od konfiguracji i trwające długo po rozruchu.

Klucz do sukcesu w zarządzaniu stanami magazynowymi

Właściwe zarządzanie stanami magazynowymi jest kluczowe dla sukcesu każdej firmy, która zajmuje się produkcją lub redystrybucją wielu różnych produktów jednocześnie.

Magazyn wyrobów gotowych jest jednym z najskuteczniejszych sposobów na poprawę organizacji logistyki wewnątrzzakładowej i ograniczenie błędów w kompletacji zamówień.

Jeśli twoja firma wciąż magazynuje i kompletuje zamówienia „at hoc”, to najwyższy czas aby rozważyć wyposażenie obiektu w profesjonalny magazyn produktów w pojemnikach E2.

Magazyn wyrobów gotowych – produkt dla wielu branż

Choć magazyn posiada bardzo szerokie zastosowanie, to system oryginalnie zaprojektowaliśmy dla branży mięsnej. Jest więc użytku przez zakłady produkujące i przetwarzające żywność.

 

Magazyn wyrobów gotowych

Więcej niż regały – inteligentny system śledzenia

Instalacja wyposażona jest w system informatyczny umożliwiający śledzenie stanów na bieżąco. Wszystkie produkty podaje do magazynu jeden transporter, na którym są one rejestrowane podczas wjeżdżania.  Podczas wydawania z magazynu produkty zeskanowuje pracownik na etapie kompletacji zamówienia.

Magazyn wyrobów gotowych

Prosta technologia składowania kompatybilna z linią produkcyjną

Magazyn działa w oparciu o pojemniki E2.

Układ regałów zaprojektowany jest w sposób dostosowany do tych pojemników, zapewniając łatwe i ergonomicznie składowanie oraz pobieranie towarów.

Instalację możemy dostosować do innego środka magazynowego.

Ruchome stacje kompletacji zamówień

Wagi z czytnikami umieszczone na prowadnicach z przodu każdego z regałów znacznie ułatwiają pracę polegającą na kompletacji zamówień, szczególnie tych z wielu asortymentów.

Mechanizacja procesów magazynowych zwiększa wydajność pracownika i pozwala na zaoszczędzenie czasu oraz kosztów pracy jak i zmniejsza wysiłek potrzebny do jej wykonania.

System ewidencji zapewnia, że wszystkie produkty są dokładnie zidentyfikowane, dzięki czemu można uniknąć pomyłek w zamówieniach.

Ruchoma stacja kompletacji zamówień podczas pracy

Łatwa rozbudowa- Magazyn wyrobów gotowych

Oprócz wymienionych zalet, warto również zwrócić uwagę na możliwość łatwego skalowania systemu. Magazyn towarów jest projektem modułowym, co pozwala na zwiększenie pojemności magazynu w miarę rozwoju firmy oraz umożliwia dostosowanie do różnych potrzeb klienta.

Magazynowanie przed i po instalacji systemu Unimasz

Magazyn wyrobów gotowych
Magazyn wyrobów gotowych

Wymierne korzyści po instalacji systemu

Dzięki instalacji magazynu wyrobów gotowych Unimaszu, nasz klient odzyskał połowę miejsca magazynowego i uprościł procesy magazynowe takie jak kompletacja i wydawanie zamówień.

W magazynie panuje porządek, a produkty nie stoją w sposób chaotyczny. Pozwala to zmniejszyć pracę potrzebną do wykonania tych samych zadań, ilość pomyłek podczas kompletacji zamówień oraz liczbę produktów zagubionych w wyniku dezorganizacji.

Zainteresowany magazynem wyrobów gotowych ?

Magazyn pojemników E2 – buforowy pozwala zarządzać przepływem czystych pojemników.

Wkomponowany jest on w ciąg logistyki zakładowej między myjkę pojemników a produkcję.

Pozwala to na kompensację niedoboru pojemników dla produkcji w czasie przerwy pracy myjni pojemników i składowanie ich nadmiaru w przypadku przerwy lub zakończenia produkcji.

Cykl pracy magazynu pojemników E2

Kombi sztaplarka nabudowana na transporter przyjmuje pojemniki i przygotowuje sztaple.

Wózek poprzeczny przejmuje zesztaplowane pojemniki i dostarcza je na wzdłużne tory.

Przy wydawaniu pojemników z magazynu wózek poprzeczny odbiera sztaple pojemników z torów według specyfikacji FIFO (najpierw opróżnia tory, które były zapełniane jako pierwsze).

Wózek podaje pojemniki do kombi sztaplarki, której zadanie tym razem to desztaplowanie pojemników i wydawanie ich pojedynczo do systemu logistyki wewnętrznej zakładu.

Magazyn pojemników E2 – sztaplowanie i magazynowanie

1000 pojemników na godzinę!

Magazyn pojemników e2 pracujący z maksymalną wydajnością jest zdolny zasilać stanowiska produkcyjne nawet w ubojniach o najwyższych wydajnościach dzięki prędkości pracy naszej innowacyjnej kombi sztaplarki.  

Magazyn pojemników E2 – zalety

Pełna automatyzacja – pracą wszystkich podsystemów steruje zintegrowany system komputerowy, dzięki czemu praca przebiega całkowicie bez udziału człowieka.

Elastyczny rozmiar – pojemność magazynu buforowego pojemników E2 dopasowywana jest indywidualnie przez naszych konstruktorów tak aby maksymalnie zagospodarować przestrzeń przeznaczoną pod system wysokiego składowania czystych pojemników.

Elastyczny rozmiar – pojemność magazynu buforowego pojemników E2 dopasowywana jest indywidualnie przez naszych konstruktorów tak aby maksymalnie zagospodarować dostępną przestrzeń oraz zapewnić wymaganą wydajność.

Ułatwiony start i koniec pracy – możliwość zmagazynowania pojemników po produkcji ułatwia rozpoczęcie i zakończenia zmiany – znacznie poprawia porządek i pozwala ograniczyć czas jaki pracownicy poświęcają na zadania przygotowawcze.

Ciągły nadzór – system automatycznie prowadzi analizę stanów magazynowych, dobiera miejsca magazynowe i ostrzega w przypadku ryzyka przepełnienia lub braku pojemników.

Trwałość konstrukcji – dzięki wykorzystaniu stali nierdzewnej i dedykowanych tworzyw sztucznych odpornych na ścieranie.

Magazyn pojemników E2 - przykładowa realizacja

Dlaczego wybrać magazyn pojemników E2 produkcji „UNIMASZ” ?

To najlepsze rozwiązanie do zarządzania przepływem pojemników, doskonalone przez ekspertów z branży z ponad 30 letnim doświadczeniem przez wiele iteracji aby móc zaoferować Państwu rozwiązanie najwyższej jakości.

Informujemy, że wszystkie Twoje dane są chronione uwzględniając aktualne przepisy RODO. Korzystamy również z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Prawem Telekomunikacyjnym.

Polityka prywatności oraz wykorzystania plików Cookies na stronie internetowej Zakładu Urządzeń Technicznych „Unimasz” Sp. z o. o.
Akceptuję